Lead Data Engineer Huub is al 25+ jaar werkzaam bij DELA: ‘De IT-afdeling vormt de spil binnen de organisatie.’ 

Huub (54) – Lead Data Engineer bij DELA - startte in de jaren 90 zijn IT-carrière bij ING. Met de opkomst van het internet, de invoer van de euro én het millennium voor de deur; een veelbewogen tijd. Na drie jaar Amsterdam keerde hij terug naar het Zuiden, waar hij vandaan komt. Hij startte in 1998 bij DELA op de IT-afdeling en zit daar nog steeds prima op zijn plek. 
Toen Huub begin jaren 90 startte als IT’er was er nog weinig te doen binnen de IT-branche. Maar, rond 1995 nam de branche een vlucht. Het internet was in opkomst, de euro werd ingevoerd én het millennium stond voor de deur. ‘De wereld zou vergaan en ineens was er een hoop te doen’, aldus Huub. Hij werkte destijds bij ING in Amsterdam mee aan meerdere grote projecten op het gebied van deze belangrijke thema’s. In 1998 besloot hij terug te keren naar het Zuiden, waar hij oorspronkelijk vandaan komt.
‘DELA was daar een bekende partij in de regio en ik kon vrijwel direct aan de slag als softwareontwikkelaar’, vertelt Huub. Door de jaren heen bekleedde hij diverse rollen op de IT-afdeling, waaronder binnen de technische infrastructuur. In 2006 is Huub gestart met het opzetten van de eerste DWH (Data Warehouse) binnen DELA. Het inrichten van cloudoplossingen is ook een belangrijk onderdeel. van zijn werk. 
'Persoonlijk vind ik het heel leuk om met data bezig te zijn. Het is redelijk goed te begrijpen en je kunt inzichten testen. Met de komst van nieuwe technologieën kunnen we steeds meer oplossingen ontwikkelen waar we echt wat aan hebben', legt Huub uit.

Van data naar waardevolle inzichten en bruikbare oplossingen

Data Engineers houden zich onder andere bezig met het verzamelen en analyseren van data. Ze voegen relevante data op een logische manier samen om verbanden te ontdekken. De verkregen inzichten worden vervolgens omgezet in begrijpelijke informatie voor de belanghebbenden. Aan de hand van deze inzichten worden processen geoptimaliseerd en nieuwe oplossingen ontwikkeld. De Data Engineer Lead neemt het voortouw binnen het team en stuurt continu aan op vernieuwing en verbetering.
Bij de inzichten en mogelijkheden die data biedt zijn zowel collega’s, externe partijen als klanten gebaat. 'Data over telefonische wachttijden geeft onze klantenservice bijvoorbeeld de mogelijkheid om hun personeelsbezetting te optimaliseren. Een veel gestelde vraag leert de marketingafdeling welke informatie duidelijker vermeld kan worden op de website. Om klanten beter van dienst te zijn én om het aantal telefoontjes terug te dringen. Ook wordt data ingezet om externe partijen, zoals toezichthouders van de Nederlandsche Bank, van de vereiste rapportages te voorzien', licht Huub toe.  Het artikel gaat verder hieronder.   

ICT binnen DELA

Lees hier al onze verhalen
Tijdens Corona ontwikkelde Huubs team een model om het verwachte verloop van de pandemie enigszins in kaart te kunnen brengen. ‘Een hele uitdaging, want deze situatie was voor iedereen compleet nieuw’, vertelt Huub. Huub en zijn team streefden ernaar om op basis van trends - die bijvoorbeeld samenhingen met het weer - betrouwbare voorspellingen te doen. Collega’s konden vervolgens op basis van deze voorspellingen de personeelsbezetting zo goed mogelijk inrichten. Dit was van groot belang om nabestaanden, ook in deze uitdagende tijd, optimaal van dienst te kunnen zijn.

De IT-afdeling vormt de spil binnen de organisatie

DELA streeft ernaar om steeds meer datagedreven te werken en zo haar dienstverlening continu te verbeteren. ‘De IT-afdeling vormt de spil binnen de organisatie’, zegt Huub. ‘We werken vrijwel met alle afdelingen samen en zorgen ervoor dat afdelingen onderling steeds beter op elkaar ingesteld raken’, vervolgt hij. 
Op Huubs afdeling wordt er gewerkt volgens de Scrum methode, met per kwartaal zes tot zeven sprints. In deze korte sprints worden stories – gebruikersscenario’s met hun doelstellingen en taken – opgedeeld in kleine stukjes. Ieder ‘stukje’ wordt volledig functioneel opgeleverd, van het ontwerp tot aan het achterliggende proces. De stories - en de bijbehorende functionaliteiten - kunnen direct getest en geoptimaliseerd worden. Zo wordt er stap voor stap, heel gericht en efficiënt, naar het gewenste resultaat toegewerkt. ‘Wat fijn is aan Scrum, is dat je werk redelijk goed kunt voorspellen. Je weet precies wat je te doen staat de komende weken’, licht Huub toe.  
Bij DELA wordt onder andere gewerkt met de nieuwste tools in de Azure Cloud. Zo wordt er gewerkt met Azure Data Factory voor dataverwerkingen en met Data Lake om de mogelijkheden rondom opslag en analyse van data te verbreden. Met deze tools hebben Data Engineers eindeloos veel mogelijkheden om hun werk uit te voeren. ‘We blijven altijd zoeken naar nieuwe technologieën, systemen en oplossingen, om zo steeds meer profijt uit ons werk te halen’, zegt Huub.

Bij DELA krijg je veel vrijheid en is de werksfeer gewoon goed

Huub is al meer dan 25 jaar werkzaam bij DELA en zit nog steeds prima op zijn plek. ‘Wat het werken bij DELA zo leuk maakt is dat we veel vrijheid krijgen’, zegt Huub. ‘Om onszelf te ontwikkelen, maar ook om oplossingen aan te dragen binnen de afdeling. Er zijn natuurlijk wel richtlijnen, maar daarbinnen staat het ons vrij om te werken op een wijze die bij ons past’, vervolgt hij.
Er wordt gemiddeld twee dagen per week op kantoor gewerkt en de rest van de dagen mag het team vanuit huis werken. Bij DELA ben je vrij om je werktijden op een voor jou passende manier in te delen. ‘Wil je wat later beginnen, dan is dat  bijvoorbeeld geen probleem. Natuurlijk is het wel de bedoeling dat je aanwezig bent bij de dagelijkse stand-ups, maar als team stemmen we af welk moment vooriedereen schikt’, licht Huub toe. Ook zijn de flexibele arbeidsvoorwaarden volgens Huub een groot pluspunt. Zo krijg je onder andere een bepaald budget waarmee je - mocht je dat willen - vrije dagen kunt afkopen. Woon je in de buurt? Dan kun je kiezen voor een fietsplan. Mensen die van ver komen met de trein reizen standaard eerste klas. ‘De arbeidsvoorwaarden worden afgestemd op de wensen en de situatie van de persoon in kwestie’, legt Huub uit.
De belangrijkste reden dat Huub na 25 jaar nog steeds bij DELA werkt? ‘Dat is toch wel de sfeer, die is gewoon goed’, zegt hij resoluut. ‘Ik heb aardige collega’s en de werkomgeving is erg prettig’, sluit hij af.  
Meld je aan voor de job alert en mis nooit meer een interessante vacatures van DELA

Mis nooit meer een interessante vacature

Stel een job alert in met jouw persoonlijke voorkeur functies en locaties. Zodra er een nieuwe vacature beschikbaar is die voldoet aan jouw wensen, dan ontvang je van ons het vacature overzicht in jouw mailbox.
Meld je aan voor de job alert en mis nooit meer een interessante vacatures van DELA

Mis nooit meer een interessante vacature

Stel een job alert in met jouw persoonlijke voorkeur functies en locaties. Zodra er een nieuwe vacature beschikbaar is die voldoet aan jouw wensen, dan ontvang je van ons het vacature overzicht in jouw mailbox.