Coach Lonneke Wennekes: ‘Past een patroon of werkwijze niet meer? Pak het aan!’

Lonneke Wennekes was vijf jaar scrummaster en startte onlangs als fulltime teamcoach voor alle IT-teams binnen onze coöperatie. Ze coacht teams bij hun ontwikkeling en verbetert samen werkwijzen en processen. ‘Samen met de teams wil ik patronen doorbreken die niet meer passen.'
Mensen verbinden en hen coachen is haar tweede natuur. Dat werd Lonneke meer dan duidelijk na de coronaperiode van verplicht thuiswerken. Ze volgde een coachopleiding en is dankbaar dat ze haar passie nu fulltime in praktijk mag brengen voor alle IT-teams. Leren en continu verbeteren neemt in haar werkwijze een belangrijke plek in.

Maak tijd om te transformeren

‘Iedereen herkent het wel’, vermoedt Lonneke. ‘Je werkt hard en zet met collega’s de schouders eronder, maar toch lopen we tegen dingen aan die niet meer lekker werken. Of die ons veel tijd kosten, maar te weinig opleveren.’ Volgens Lonneke vraagt ons dagelijks werk veel van onze tijd, waardoor we werkwijzen of patronen niet écht aanpakken en veranderen. Maar wat nou als we met het team wél tijd maken en stilstaan om iets daadwerkelijk te transformeren?

Sterke teams bouwen

Samen uitvinden wat er precies gebeurt. Om daarna de diepte in te gaan waaróm het niet meer werkt en eerlijk te kijken wie of wat ervoor nodig is om te veranderen en te verbeteren. Dat is waar het volgens Lonneke om gaat. ‘Die uitkomst maakt namelijk het verschil en geeft resultaat, maar dan moeten we wel bereid zijn eerlijk te kijken naar ons werk en de manier waarop we werken. Ook op persoonlijk niveau en zeker in de groepsdynamiek. Je bouwt op deze manier samen aan een sterk team.’ Het artikel gaat verder hieronder.

Meer over werken bij DELA

Weerstand bij verandering

Weten wat er bij een collega speelt helpt in de samenwerking, vindt Lonneke. ‘Om processen en werkwijzen te veranderen òf te innoveren heb je elkaar immers nodig. Door het samen op te pakken krijg je andere inzichten en kun je van elkaar leren.’ Lonneke investeerde veel tijd en stuitte ook op weerstand, zeker in het begin. ‘Toch heeft me dat er niet van weerhouden om door te gaan. Ik wilde een stevig fundament, waarbij elk teamlid zich gezien en gehoord voelt. Sommige collega's vinden het spannend om anders te gaan werken. Of het gaat wringen, want het vraagt iets van hoe we bewust en onbewust werken. Soms moet het eerst even wringen, maar met die veilige basis kun je samen aan oplossingen werken, afspraken maken en met elkaar evalueren en leren.’

Steeds weer opnieuw beginnen

Die cyclus van continu leren, aanpassen en evalueren, vindt Lonneke belangrijk. ‘Steeds weer opnieuw. De sleutel is om constant de verbinding met elkaar te zoeken om te verbeteren. Iedereen binnen een team heeft zijn eigen kwaliteit en toegevoegde waarde. Die moet je samenbrengen om nog meer te kunnen bereiken.’ Het team staat hiermee ook aan het roer, niet alleen een MT.

Veilige omgeving

De rol van Lonneke als teamcoach is essentieel in die beleving van het sterke teamgevoel. Anders dan bij een scrum master, is zij geen onderdeel van het team. Daarom kan ze onafhankelijk van doelen en werkrelaties coachen, signaleren, reflecteren en zorgen voor een veilige omgeving. Doordat een team meer inzicht krijgt, ontstaan diverse hulpvragen waarmee de coach en/of de leidinggevende het team verder kan helpen en zij hun rol kunnen pakken. Lonneke is blij met het vertrouwen van het MT om aandacht te besteden aan leren en presteren, een centraal thema binnen DELA. ‘We krijgen in elk team ruimte en mogen eenderde van de tijd gebruiken om verbeteringen op te pakken en om zich te ontwikkelen op innovatie. ‘Of iedereen hier baat bij heeft? Zeker! Het maakt niet alleen je werk makkelijker of beter. Je krijgt ook meer plezier in je werk en je haalt er meer voldoening uit.’

De ‘Leer & Presteer’- cyclus van Lonneke

Het uitgangspunt van Lonneke? ‘Je hebt een sterk team als je het goed met elkaar hebt, gezamenlijk doelen behaalt en voorbereid bent op de toekomst.’ Deze cyclus is overigens geen blauwdruk voor ieder ander team. Elk team of elke afdeling is anders, maar misschien inspireert het om leren en verbeteren in te zetten in een vorm die bij een team past. Volgens Lonneke begint de cyclus met de organisatiedoelen van je organisatie.
  • Ontdek als team wat deze jaardoelen voor jouw team betekenen. Wat is de impact van dit jaardoel voor onze afdeling? Hoe raakt het je en op welke manier leveren wij hier een bijdrage aan?
  • Bepaal samen wat nodig is om aan die doelen bij te dragen. Dat kan heel breed zijn. Denk aan systemen, samenwerkingen met andere teams, aanpassen van werkwijzen of het vergroten van kennis.
  • Maak dan een stappenplan waar werkgerelateerde vaardigheden, menselijke vaardigheden, de manier van werken en de teamdynamiek onderdeel van zijn.
  • Nu je weet wat nodig is om het teamdoel te bereiken, maak je samen een teamplan (en eventueel een persoonlijk ontwikkelingsplan) waarmee je van start gaat.
  • Door tijdens het proces het plan steeds te evalueren, bij te sturen en te verbeteren behaal je niet alleen je doel, maar krijg je ook een sterk team waarin persoonlijke verbinding een vanzelfsprekendheid is. Een sterk team dat voelt: ‘dit hebben we samen goed voor elkaar’.
Meld je aan voor de job alert en mis nooit meer een interessante vacatures van DELA

Mis nooit meer een interessante vacature

Stel een job alert in met jouw persoonlijke voorkeur functies en locaties. Zodra er een nieuwe vacature beschikbaar is die voldoet aan jouw wensen, dan ontvang je van ons het vacature overzicht in jouw mailbox.
Meld je aan voor de job alert en mis nooit meer een interessante vacatures van DELA

Mis nooit meer een interessante vacature

Stel een job alert in met jouw persoonlijke voorkeur functies en locaties. Zodra er een nieuwe vacature beschikbaar is die voldoet aan jouw wensen, dan ontvang je van ons het vacature overzicht in jouw mailbox.