Als locatiemanager van het Tielse crematorium hecht Lotte grote waarde aan vrijheid. ‘Die krijg ik van DELA om zelf met het team te kijken naar de behoeften van onze gasten. Een goed en persoonlijk afscheid neer te zetten voor families, gasten, lokale uitvaartondernemers en leveranciers. Hen het altijd zo goed mogelijk naar de zin maken. Want in ons crematorium komen mensen met een bepaalde emotie binnen. Hoe kun je dan het verschil maken én daarbij duurzame keuzes maken zodat het ook een positieve impact heeft op onze omgeving en de generaties die we achterlaten?’
Duurzaamheid is iets wat Lotte elke dag terug wil laten komen in het crematorium. ‘Ik kan niet wachten totdat ook wij een elektrische crematieoven krijgen, aangezien het een groot deel van het energieverbruik van onze locatie omvat. Maar we kijken met ons teams dagelijks naar wat we nu zelf al kunnen doen om de uitvaart en het afscheid zo duurzaam mogelijk te maken.’ Zo werken ze samen met lokale ondernemers voor een unieke samenstelling van producten en ook de Betuwse lokale beleving komt zo duidelijk terug.
Dat ook collega’s uit het team proactief meedenken, kan Lotte alleen maar toejuichen. ‘Collega’s Jannie en Colette kwamen met een prachtig idee. Lotte was nog maar net aan boord als locatiemanager toen ze haar benaderden en hun idee presenteerden. Jannie: ‘In ons werk zien we dagelijks dat er na een afscheidsdienst en koffietafel vaak voedsel overblijft.’ Zonde, vinden ze. Colette vult Jannie aan: ‘Soms wel een grote afvalzak vol. Denk aan gesmeerde broodjes, liters soep of borrelnootjes. Daar zouden we nog heel wat mensen blij mee kunnen maken.’ Samen met Lotte bedenken ze een manier om dit voedsel door te kunnen geven in plaats van in een afvalemmer te laten belanden. Uiteindelijk komen ze bij een prachtig doel terecht.
De voedselbank werd benaderd en vond het initiatief fantastisch, maar bleek teveel gebonden aan regels en tijd. Gesmeerde broodjes konden niet zo lang goed blijven en logistiek gezien was dat niet op te lossen. Totdat Lotte, Jannie en Colette terechtkomen bij Oriana van Tergouw, die iets moois wilde doen in de tijd dat ze revalideerde na een operatie. ‘Ze verzamelt producten bij supermarkten – bijvoorbeeld wanneer mensen een product gratis extra krijgen – en van al deze donaties kookt ze eten voor de dak- en thuislozenopvang. Vervolgens brengt ze het eten rond in haar bakfiets. ‘Oriana stond direct open voor een samenwerking en niet lang daarna werd stichting BAKfiets geboren. DELA Fonds helpt met een donatie, zodat Oriana haar vrijwilligerswerk kan omzetten in een stichting. Ze komt meerdere dagen per week naar ons crematorium en haalt allerlei producten op.’ Natuurlijk is dat helemaal afgestemd met de nabestaanden. De producten die overblijven na een dienst, zijn eigenlijk van hen. ‘We vragen altijd of ze het mee willen nemen. Willen ze dat niet? Dan vragen we of het mogen doneren aan het goede doel. We hoorden nog nooit terug dat dat niet mocht. Zowel de nabestaanden als de uitvaartondernemers reageren enthousiast op dit goede doel’
Lotte deelde het mooie werk in samenwerking met Oriana met andere locatiemanagers binnen DELA. ‘We kijken nu met stichting BAKfiets of we wat meer bekendheid kunnen krijgen en zoeken naar soortgelijke stichtingen in andere regio’s. Op die manier kunnen de andere locaties van DELA hetzelfde gaan doen en gaan we voedselverspilling tegen en helpen we een ander. Dat is het mooiste wat er is!’
DELA staat voor solidariteit en is opgericht vanuit de kracht van het collectief en de gedachte dat we zorgen voor elkaar. Lotte licht toe: ‘Dat betekent ook bijdragen aan een betere wereld. Daarom maken wij maatschappelijk verantwoorde keuzes, zodat we de wereld zo schoon en eerlijk mogelijk doorgeven aan volgende generaties. Al onze uitvaarten zijn bijvoorbeeld in 2030 klimaatneutraal.
De BAKfiets is een prachtig initiatief om mensen met minimale middelen een hart onder de riem te steken en te voorzien van een maaltijd en wat lekkers. Vrijwilligers brengen elke week met de bakfiets gratis koffie, gebak, soep en maaltijden uit. Oriana Tergouw: ‘In deze tijd maakt het steeds minder uit of je wel of niet een dak boven je hoofd hebt. Gebrek aan geld en middelen treft steeds meer mensen.’ Het doel? Dakloze mensen en mensen met minimale middelen voorzien van een maaltijd of essentiële goederen. Oriana voegt toe: ‘Ook willen we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen van verschillende generaties, of met een verstandelijke beperking, mee laten helpen om de maaltijden te bereiden en uit te delen.’
Bij DELA doe je ertoe. We staan midden in het leven en zetten áltijd een stap extra. Gedreven door passie halen wij het maximale uit het leven, zowel zakelijk als privé. Bij ons krijg je vanaf dag één het vertrouwen. Als coöperatie staan we midden in de maatschappij. We nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid daarom ook serieus, zodat we de aarde zo schoon en eerlijk mogelijk doorgeven aan volgende generaties. Dat betekent dat we zorgen dat we onze CO2 footprint verlagen, zuinig zijn met grondstoffen én dat we ook op sociaal vlak onze bijdrage leveren. Zo zetten wij ons actief in voor goede doelen en krijgt elke werknemer elk jaar één dag om zich in te zetten voor een goed doel naar keuze. Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden binnen DELA?
Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website goed functioneert, om jouw voorkeuren op te slaan, om inzicht te verkrijgen in bezoekersgedrag, maar ook voor marketing en social media doeleinden (laten zien van gepersonaliseerde advertenties). Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies. In onze Cookieverklaring kun je meer lezen over de cookies die wij gebruiken en kun je jouw voorkeuren opslaan of wijzigen. Door ‘Weigeren’ te klikken ga je alleen akkoord met het gebruik van functionele cookies.