‘Positief verrast hoe hip en modern DELA is’

Acht maanden lang werkte hij voor coöperatie DELA. Wouter Rietveld (27) rondde onlangs zijn tweejarig traineeshiptraject af bij Ormit. Meerdere opdrachten in twee jaar bij uiteenlopende organisaties, waaronder DELA en ASML. Wat leerde deze young professional afgelopen maanden van en bij DELA?

Door de coronatijd was de start van zijn traineeship niet exact waar hij op hoopte, maar Wouter kijkt met een goed gevoel terug op afgelopen jaren. Na zijn bachelor Bedrijfskunde aan de Universiteit van Enschede volgde hij maar liefst twee masters, waaronder Innovation Management, Entrepreneurship & Sustainability in studentenstad Berlijn. ‘Toch wist ik met mijn 25 lentes jong nog niet precies wat ik wilde, en tijdens mijn bestuursfunctie voor mijn studievereniging kwam ik in contact met Ormit. Dat bleek voor mij de juiste stap op het juiste moment.’

Organisaties helpen veranderen

Het traineeship blijkt voor Wouter een uitgelezen kans om een kijkje te nemen in het bedrijfsleven. ‘Je bent jong, gedreven en afgestudeerd, maar hoe weet je nu precies wat je wilt? Dankzij de opdrachten bij ASML – gericht op data-analyse binnen de afdeling duurzaam hergebruik en reparatie – en DELA – waar ik me stortte op het verdiepen van het lidmaatschap en ontwikkelen van nieuwe dienstverlening – kwam ik in contact met het echte bedrijfsleven en verschillende bedrijfsculturen.’ Nu heeft Wouter zijn traject afgerond. Wat hij gaat doen? ‘Ik wil me verder verdiepen en mezelf specialiseren in verandermanagement. Daarom blijf ik nog een jaar bij Ormit en ga ik verder met de opdracht die ik eerder opstartte. Ik vind het fascinerend hoe organisaties veranderingen opzetten en zowel intern als extern begeleiden en vormgeven.’

‘Hipper dan ik dacht’

Het viel Wouter begin dit jaar tijdens zijn start gelijk op hoe mensgericht DELA is. ‘Ik was nieuw en de jongste in een ervaren team, maar voelde me direct erg welkom. Directieleden en andere collega’s maakten altijd tijd om met me mee te denken en te sparren.’ Afgelopen maanden heeft hij zich gebogen over het invullen en realiseren van de  strategie. ‘Ik vond het daarbij ook prettig met mede trainees bij Ormit maandelijks een intervisie te hebben. Welke kansen zie je, en hoe ga je om met uitdagingen, hindernissen of situaties?’ Hij geeft ook eerlijk toe dat hij DELA een stuk hipper en moderner vindt dan wat paste bij zijn eerste beeld. ‘Op de een of andere manier dacht ik bij dienstverlening rondom overlijden toch aan een wat ouderwetser bedrijf met andere medewerkers. Ik ben positief verrast over het hoofdkantoor, de maatschappelijke impact en alle collega’s. Een moderne organisatie die meegaat met haar tijd en waarbij iedereen gelijk is.

Samen sterker

Wat Wouter direct aansprak, was de coöperatieve gedachte. ‘Tijdens mijn opdracht hield ik me bezig met het lidmaatschap en het feit dat DELA's verzekerden allemaal lid zijn van onze coöperatie. Niet gedreven door winst, maar door continuïteit en solidariteit. Leden zijn echt onderdeel van de club, maar hoe geef je dat nog meer vorm in bijvoorbeeld nieuwe producten en dienstverlening?’ Een complexe opgave, maar dat maakt Wouter extra trots. ‘Ik vind het mooi om die coöperatieve kapstok verder uit te breiden en de waarde voor alle leden te vergroten. Nog meer betekenen met nieuwe dienstverlening die past bij overlijden en doorgeven. In januari hopen we bij de Algemene Vergadering van Leden instemming te vragen, zodat het lidmaatschap snel nog meer vorm krijgt. Tijdens mijn opdracht sprak ik veel soorten leden, en ik proef bij veel van hen de behoefte om ook buiten de uitvaart om bij vragen rondom overlijden en doorgeven op het collectief van DELA te kunnen leunen. Denk hierbij aan rouwverwerking, vragen rondom privacy en mantelzorgondersteuning. Of aan DELA die mensen in contact kan brengen met lotgenoten.’

Brabantse gezelligheid

Wouter hoopt dat meerdere jongeren kiezen voor een opdracht of functie binnen DELA. ‘Ook ik dacht er zelf niet direct aan, maar werd enthousiast door de verhalen van een collega binnen Ormit. Het mooie is dat er vanuit Ormit Incompany-plekken komen binnen DELA; het tweejarig traineeship vindt dan volledig plaats binnen de coöperatie, met meerdere opdrachten binnen uiteenlopende sectoren zoals Uitvaartverzorging, Uitvaartdiensten, het Klantencontactcentum of binnen Holding/Staf. Het mooie is dat je daarna vaak kunt blijven in een leidinggevende functie.’ De drijvende factor om voor DELA te kiezen? Dat zit ‘m voor Wouter toch ook in het stuk betekenisvol zijn. ‘Je doet het niet alleen voor jezelf, maar echt voor de leden die door een ingrijpende fase gaan. Bovendien krijg je veel ruimte om te groeien en zijn er volop kansen met veel verantwoordelijkheden. En last but nog least; de Brabantse gezelligheid van mijn collega’s had ik niet willen missen!

Jouw traineeship bij DELA

Voel jij je thuis in een mensgerichte organisatie en ben je een aanjager van verbetering en verandering? Dan is dit traineeship bij DELA echt iets voor jou!

In dit unieke traineeship ga je binnen DELA aan de slag met opdrachten op diverse gebieden. Zoals o.a.: digitalisering, duurzaamheid en positionering. Vorig jaar heeft DELA Yarden overgenomen. De integratie is nog in volle gang. Hierdoor is er alle mogelijkheid om echt impact te maken.

Meld je aan voor de job alert en mis nooit meer een interessante vacatures van DELA

Mis nooit meer een interessante vacature

Meld je hier aan voor de job alert!