Ingrid Middelkoop werkt als uitvaartverzorger in de Regio Veluwe IJssel.

‘Mooi werk! Maar word je er nou niet heel verdrietig van, om elke dag met mensen te praten die net iemand hebben verloren?’ Woorden van deze strekking krijgt Ingrid Middelkoop geregeld te horen wanneer ze vertelt dat ze werkt als uitvaartverzorger bij coöperatie DELA. Ingrid werkt sinds vier jaar in het team uitvaartverzorgers in de regio Veluwe-IJssel. Daarvoor was ze projectleider bij verschillende gezondheidszorgprojecten. Ze heeft het naar haar zin bij DELA en ze wil nog heel lang blijven. ‘Elke keer is het weer bijzonder om van betekenis te mogen zijn in die intense periode net na een overlijden’ aldus Ingrid.

Bevoorrecht

Zijn de mensen met wie zij praat verdrietig? Ja, meestal wel. En wanneer ze hun verhaal en hun emoties met haar delen, op dat kwetsbare moment zo kort na een overlijden, wordt ze daar vaak door geraakt. Ingrid: ‘Maar juist dat maakt het werk zo waardevol. Jezelf openstellen, de verbinding aangaan en van daaruit de nodige hulp en zorg bieden. Ik voel me bevoorrecht als ik in de familiekring word toegelaten. Dichtbij mag komen om, samen met de nabestaanden, een mooi en passend afscheid te organiseren voor hun overleden dierbare. En aan tafel lachen we nog verrassend vaak.’ 

Leren van elkaar

Gelachen wordt er zeker ook in het team uitvaartverzorgers van de regio Veluwe IJssel. Vrouwen en mannen van verschillende leeftijden en achtergronden vormen een team van betrokken collega’s die hard willen werken voor de families met wie zij de uitvaarten regelen. ‘We delen onze ervaringen, steunen elkaar zowel praktisch als mentaal en met humor komt er lucht in de soms pittige werkdagen. Fouten maken mag, we leren met elkaar en van elkaar. Dela is een persoonlijke organisatie, die achter ons staat.,’ aldus Ingrid. Werken als uitvaartverzorger vraagt toewijding, zorgvuldigheid, flexibiliteit en bereidheid om te leren. Het heeft Ingrid doen groeien als mens. ‘Dit werk geeft mij een enorm gevoel van voldoening.’ 

BNR werkverkenners

Op  11 april deelde Ingrid haar verhaal met Rens de Jong van BNR in zijn programma Werkverkenners. Ze vond dit een kans om een groter publiek kennis te laten maken met haar mooie werk. Hopelijk helpt het de mensen die twijfelen om te werken in de uitvaartbranche, de drempel over om te solliciteren als uitvaartverzorger. 

Benieuwd naar het programma Werkverkenners van BNR? Op 26 minuten vind je het gesprek dat Ingrid voerde met Rens de Jong. 

Meld je aan voor de job alert en mis nooit meer een interessante vacatures van DELA

Mis nooit meer een interessante vacature

Meld je hier aan voor de job alert!