Floris Jansen: ‘Hier in het westen kiest ook de meerderheid liever voor een borrel met een snack of mooie borrelplank, dan voor de traditionele koffietafel.'

Kiezen we nog steeds voor koffie en cake na de afscheidsdienst? Tijdens het jaarlijks Nationaal Onderzoek naar de dood van coöperatie DELA konden de ondervraagden hun mening geven over de invulling van een koffietafel. Floris Jansen, een ondernemende locatiemanager van crematorium DELA Kennemerland én uitvaartcentrum DELA Zijlweg, praat ons bij over de trends in de koffiekamer.

Koffie of wijn, cake of borrelplank 

Voor na de afscheidsceremonie kiest, zowel jong als oud, 31% van de ondervraagden voor een ‘borrel’, 23% voor de traditionele koffietafel en 20% kiest specifiek voor lokale lekkernijen uit de streek waar zij wonen. Zo’n 19% wil dat nabestaanden na afloop van de afscheidsceremonie gaan lunchen of dineren.
Voor Floris zijn dit herkenbare cijfers. ‘Hier in het westen kiest ook de meerderheid liever voor een borrel met een snack of mooie borrelplank, dan voor de traditionele koffietafel. Ligt uiteraard wel een beetje aan het tijdstip van de afscheidsdienst,’ zegt hij lachend. In de basis kiest DELA bovendien voor biologische producten of producten die voorzien zijn van een keurmerk.
‘Op onze locatie kiest men in plaats van de traditionele cake vaker voor taart, brownies, tartelettes, petit fours, macarons en handgemaakte bonbons. Maar ook onze luncharrangementen met luxebroodjes, wraps en soep en de high tea worden steeds populairder. We zien dat het afscheid steeds vaker wordt gezien als een moment om het leven te vieren. De grootste favoriet is dan ook de borrel met (non)alcoholische versnaperingen en bijhorende snacks. ‘Bij een afscheid waar men het leven viert, kiest men liever voor de borrel. Daarbij kunnen we een bitterbal serveren, maar ook een mooie borrelplank.’

Het uitgebreide assortiment van DELA

Trots vertelt Floris dat het assortiment ook op de seizoenen wordt afgestemd. ‘Ons assortiment is ontzettend uitgebreid. Voor ieder wat wils en natuurlijk vergeten we de kinderen en mensen met dieetwensen niet. Bovendien vinden mensen het prettig om ontzorgd te worden. Daarom hebben we diverse arrangementen. Niet alleen voor de lunch of de borrel, maar ook bijvoorbeeld voor een high tea.’ Floris vervolgt: ‘Bij alles wat er rond een afscheid geregeld moet worden, vinden nabestaanden het prettig dat wij ze met onze arrangementen ontzorgen.’
Floris deelt zijn ideeën met diverse collega’s en de Vermaat Groep. ‘We willen inspelen op foodtrends en de seizoenen, maar daarnaast ook flexibel zijn om specifieke wensen te vervullen. Wij hebben hier in Haarlem natuurlijk ‘ons’ Jopenbier en in de regio Brabant, bijvoorbeeld, mogen de worstenbroodjes natuurlijk niet ontbreken. Daar houden we rekening mee. Staat er iets niet op onze kaart? Grote kans dat we het wel kunnen regelen.’  Het artikel gaat verder hieronder

Het afscheid wordt steeds intiemer

De cijfers van het onderzoek laten ook zien dat meer dan de helft, zo’n 63%, liever een intiem afscheid wil met maximaal 50 aanwezigen.
Een aantal jaar geleden waren de uitvaarten groot, groter, grootst. ‘Het intieme afscheid is een trend die na Covid-19 ontstond. Hoewel men er eerst moeite mee had dat er, door de Corona-maatregelen, maximaal 30 personen bij het afscheid mochten zijn, vinden we een intiem afscheid nu erg prettig. Op onze locatie zien we groepen van gemiddeld 46 personen. Een intiem samenzijn na afloop met passende catering is waar mensen nu voor gaan.’

Uitvaartlocatie als café of huiskamer

Zo’n 41% van de ondervraagden kiest voor de afscheidsceremonie voor een uitvaartcentrum of crematorium Dat is niet zo gek. In de afgelopen jaren hebben crematoria en uitvaartcentra zich steeds meer aangepast aan de persoonlijke wensen van nabestaanden, waardoor een afscheid nog persoonlijker en betekenisvoller wordt. Waar vroeger een standaard koffiekamer de norm was, zien we nu steeds vaker een brasserie-achtige functie, waar mensen in een informele en warme sfeer samen kunnen komen. Ook de traditionele aula maakt steeds vaker plaats voor een huiskameridee, wat een intiemere en huiselijke omgeving creëert.
‘Bij Kennemerland hebben we het geluk dat we een prachtige binnentuin hebben. Een deel daarvan gebruiken we als terras voor de nazit en een deel gebruiken we als buitenaula. Daarnaast is er onze ‘huiskamer’ waar groepen tot 20 personen informeel afscheid kunnen nemen.’
Eten en drinken na afloop van een afscheidsdienst speelt bovendien een belangrijke rol in de rouwverwerking. Het biedt nabestaanden de gelegenheid om samen te komen in een informele setting, waar ze herinneringen kunnen delen en steun bij elkaar kunnen vinden. Deze momenten van samenzijn helpen om de emoties te verwerken en bieden een gevoel van verbondenheid en troost. ‘We doen er alles aan om een warme en gastvrije omgeving te creëren, zodat iedereen zich op zijn gemak voelt. Wij zijn er om te ondersteunen en te zorgen dat elk detail klopt,’ zegt Floris trots. 
Meld je aan voor de job alert en mis nooit meer een interessante vacatures van DELA

Mis nooit meer een interessante vacature

Stel een job alert in met jouw persoonlijke voorkeur functies en locaties. Zodra er een nieuwe vacature beschikbaar is die voldoet aan jouw wensen, dan ontvang je van ons het vacature overzicht in jouw mailbox.
Meld je aan voor de job alert en mis nooit meer een interessante vacatures van DELA

Mis nooit meer een interessante vacature

Stel een job alert in met jouw persoonlijke voorkeur functies en locaties. Zodra er een nieuwe vacature beschikbaar is die voldoet aan jouw wensen, dan ontvang je van ons het vacature overzicht in jouw mailbox.