Een functie, twee verhalen

In onze organisatie werken getalenteerde medewerkers met uiteenlopende achtergronden. Hierdoor ontstaat een schitterende harmonie van vaardigheden en perspectieven. Deze mix maakt ons sterk en brengt ons samen. In dit tweeluik vertellen Matthijs Pijls (student met een bijbaan in het crematorium) en Paul Wismans (gepensioneerd maar nog steeds horecamedewerker in het crematorium) 

Hoe ziet jouw werk bij DELA eruit? 

Matthijs: ‘Ik werk op de zaterdagen voor DELA, naast mijn studie medische biologie/biomedische wetenschappen. Samen met mijn team bereid ik het eten en drinken voor onze gasten voor. Daarnaast ondersteun ik bij de ontvangst. Als mensen binnenkomen, wijs ik ze de weg. Ik laat bijvoorbeeld zien waar het condoleanceregister ligt en waar de garderobe is. Sinds kort help ik ook in de aula. Daar ondersteun ik bij de technische kant van de dienst.’
Paul: ‘‘Sinds mijn pensioen werk ik nog zo’n twee, drie dagen in de week voor DELA. Ik werk in de horeca en sta het liefst in de koffiekamer om koffie, thee of een borrel te serveren aan onze gasten. Details zijn daarbij erg belangrijk. Als mensen bijvoorbeeld muntthee willen, knip ik het topje van het zakje honing voor ze eraf. Die zakjes zijn namelijk een beetje onhandig. Zo kan ik iets voor ze betekenen, hoe klein ook.’

Welke andere banen heb je hiervoor gehad? 

Matthijs: ‘‘Mijn eerste bijbaan was op de vleesafdeling van een grote supermarkt. Ik moest vlees snijden en klanten helpen, maar dat begon al snel te vervelen. Daarna heb ik een tijdje vakantiewerk gedaan op de IT-afdeling van een beddenexpert. Ook dat was vrij eentonig en was niet helemaal mijn ding.’
Paul: ‘‘Ik heb lang in de bediening gewerkt bij sterrenrestaurants. Op een gegeven moment was ik dat beu, want ik moest altijd met de feestdagen werken. Toen ze bij DELA iemand zochten voor in de keuken, dacht ik: dat lijkt me wel wat. Ik heb dat een jaartje gedaan en ben daarna aan de slag gegaan als uitvaartverzorger. Dat heb ik 37 jaar gedaan.’

Waarom kies je ervoor om bij DELA te (blijven) werken?

Matthijs: ‘Het is een heel ander soort bijbaan dan ik hiervoor heb gehad. Elke dag is anders, dat maakt het interessant voor mij. Een mooie uitvaart voor iemand kunnen begeleiden, de dankbaarheid die je krijgt van families: dat verveelt niet. Daarnaast is de sfeer in het team ontzettend goed. We ondersteunen en elkaar waar nodig en spreken regelmatig waardering voor elkaar uit.’
Paul: ‘Ik heb al voor mijn pensioen besloten nog even door te gaan. Niet voor het geld, maar omdat ik het contact met de gasten zo leuk en bijzonder vind. Op een moeilijk moment iets te kunnen betekenen vind ik prachtig. Daarnaast blijf ik door m’n werk een beetje bij de tijd. Ons nieuwe horecaconcept is bijvoorbeeld duurzamer en modern. Daar leer ik ook weer van.’  Het artikel gaat verder hieronder

Wat kunnen collega’s van je leren en wat leer jij van andere collega’s?

Matthijs: ‘Van mijn oudere collega’s heb ik geleerd hoe je om kunt gaan met het verdriet of verlies van andere mensen. Ik heb geleerd de dood niet uit de weg te gaan, maar er open mee om te gaan. Daardoor kan ik nu beter en zelfverzekerder omgaan met nabestaanden. Wat mijn collega’s van mij leren? Ik denk dat de jongeren in het team zorgen voor een frisse, energieke wind. We vertellen weleens over het uitgaan of andere dingen die we meemaken. Dat draagt denk ik positief bij aan de sfeer in het team.’
Paul: ‘Door mijn achtergrond in de horeca heb ik veel oog voor wat gasten nodig hebben. Is het warm? Dat zet ik meteen extra drankjes koud. Staat iemand er een beetje verloren bij? Dan ga ik erheen en maak ik een praatje. Mijn collega’s hebben dat denk ik van me overgenomen. Wat ik van hen leer? Ik heb soms het gevoel dat de jonge collega’s iets minder hard werken dan wij ouderen. Zij pakken bijvoorbeeld sneller pauze dan wij. Ik heb altijd graag hard gewerkt, maar tegenwoordig vallen er ook veel mensen uit door ziekte. Dat zet me wel aan het denken.’

Wat is het leukste/mooiste wat je hebt meegemaakt? 

Matthijs: ‘Het leukste vind ik echt het contact met het team. We hebben teamuitjes, komen samen met kerst en er is ruimte voor gezelligheid. Daarnaast vind ik de waardering van de nabestaanden heel bijzonder. Soms ligt er maanden na een afscheid een kaartje in de bus met lieve woorden voor het hele team.’
Paul: ‘Het mooiste vind ik dat ik mensen tijdens een moeilijke dag aandacht kan geven. Met een praatje, de juiste smaak thee of een koud glas water op een warme dag. Als ze daardoor iets positiever terugkijken op een afscheid, is mijn dag goed.’

Wat is de grootste misvatting als mensen horen dat je (nog) in de uitvaartsector werkt? 

Matthijs: ‘‘Ik hoor regelmatig dingen als: dat is toch saai, dat is toch eng of is het geen dooie boel daar bij de DELA? Die misvattingen had ik in het begin ook een beetje, maar het klopt helemaal niet. De mensen waarmee ik samenwerk zijn stuk voor stuk heel lief, leuk en ook grappig. En het werk is allesbehalve saai of eng.’
Paul: ‘‘Ik werk al heel lang bij DELA, dus mijn omgeving weet hoe mooi en bijzonder het werk is. Ze vinden het ook allemaal prachtig dat ik na mijn pensioen doorwerk. Als ik nieuwe mensen tref, krijg ik wel altijd veel vragen: Wat doe je dan? Hoe bevalt dat? Werken bij een uitvaartverzorger valt toch wel op, het is niet standaard.’

Wat wil je je generatiegenoten meegeven? 

Matthijs: ‘Ga op zoek naar een bijbaan die je leerzaam en interessant vindt. Een bijbaan kan je helpen andere keuzes te maken. Ik ben bijvoorbeeld gewisseld van medische biologie naar biomedische wetenschappen, omdat je bij dat laatste meer contact hebt met mensen. Mede door DELA heb ik geleerd dat dat goed bij me past.’
Paul: ‘Sommige mensen beginnen jaren voordat ze met pensioen gaan al af te tellen. Ik heb dat gelukkig nooit gehad. Als je een goede werkgever hebt en met plezier naar je werk gaat, overweeg dan na je pensioen nog een paar uur te blijven werken. Je blijft onder de mensen en leert nieuwe dingen. Ik ben in ieder geval heel blij dat ik deze keuze heb gemaakt.’
Mis nooit meer een interessante vacature van DELA en stel een job-alert

Mis nooit meer een interessante vacature

Stel een job alert in met jouw persoonlijke voorkeur functies en locaties. Zodra er een nieuwe vacature beschikbaar is die voldoet aan jouw wensen, dan ontvang je van ons het vacature overzicht in jouw mailbox.
Mis nooit meer een interessante vacature van DELA en stel een job-alert

Mis nooit meer een interessante vacature

Stel een job alert in met jouw persoonlijke voorkeur functies en locaties. Zodra er een nieuwe vacature beschikbaar is die voldoet aan jouw wensen, dan ontvang je van ons het vacature overzicht in jouw mailbox.