DELA-medewerkers Mohamed en Gamze doen mee aan de Ramadan

De Ramadan vindt dit jaar plaats van 10 maart tot ± 9 april (de exacte datum is afhankelijk van de maan). Bij DELA hechten we er veel waarde aan dat onze collega’s kunnen meedoen op een manier die bij ze past. Mohamed el Idrissi en Gamze Uludag leggen uit wat de Ramadan voor ze betekent en waarom steun op het werk zo belangrijk is.
Mohamed el Idrissi is teammanager binnen het klantcontactcentrum (KCC) en stuurt het Digitaal Dialoog Team en een Klantenservice team aan. Hij is getrouwd en heeft drie jonge dochters. Mohamed is geboren in Nederland, maar heeft een islamitische achtergrond. Hij informeert zijn collega's ieder jaar goed over de Ramadan.  
‘Tijdens de Ramadan staan we bewust stil bij de mensen die we dat jaar hebben verloren. Het leven eindigt, maar de Ramadan komt altijd terug. Het is daarom mooi en waardevol om weer mee te mogen doen: het betekent onder andere dat je er nog bent. Daarnaast kan ik me tijdens de Ramadan volledig overgeven aan mijn schepper, onder andere door het reinigen van mijn lichaam en geest. Dat ik dat mag doen geeft me veel energie en het maakt me gelukkig. Ik merk dat ook op het werk. Natuurlijk heb ik weleens inkakkertjes, maar over het algemeen voel ik me fitter.
Mohamed informeert zijn collega's ieder jaar over de Ramadan. ‘Ik heb er met allebei m’n teams uitgebreid over gesproken. Ik heb ze uitgelegd wat de Ramadan betekent, waarom ik meedoe en wat de betekenis ervan is voor mij. Ze zijn allemaal heel geïnteresseerd. Zo kunnen zij meepraten met (potentiële) leden en hun een fijne Ramadan toewensen. Tegen de collega’s in mijn team die zelf meedoen, heb ik gezegd: Als er iets is of als je iets nodig hebt, kom dan maar me toe. Ik vind het belangrijk om met mijn teams in gesprek te zijn over alles wat er speelt, daar valt de Ramadan ook onder.’ Het artikel gaat verder hieronder.

Wat is de Ramadan?

De Ramadan duurt rond de 30 dagen en is één van de vijf zuilen van de islam. Moslims herdenken tijdens de Ramadan dat profeet Mohammed zijn eerste boodschap van God ontving. Ze doen dit onder andere door van zonsopkomst tot zonsondergang niet te eten, drinken en roken. Ook seks, vloeken, liegen en roddelen mag niet. Van de bijna één miljoen moslims in Nederland doet het merendeel mee aan de Ramadan.
DELA-medewerkers Mohamed en Gamze doen mee aan de ramadan en leggen uit wat de ramadan voor ze betekent en waarom steun op het werk zo belangrijk is.
Gamze in voorbereiding voor het Suikerfeest
DELA-medewerkers Mohamed en Gamze doen mee aan de ramadan en leggen uit wat de ramadan voor ze betekent en waarom steun op het werk zo belangrijk is.
Gedekte tafel bij Mohamed voor het Suikerfeest
Ook met z’n leidinggevenden kan Mohamed er goed over praten. ‘Voordat de Ramadan begon, hebben ze me gevraagd wat we samen kunnen betekenen voor de collega’s die meedoen. We hebben uiteindelijk een kaartje naar ze gestuurd met lieve, steunende woorden. Daarnaast hebben we dadels neergezet op de lange tafel bij de koffiecorner. Dadels spelen een belangrijke rol binnen de Ramadan: het is  het eerste wat we na zonsondergang eten. Ik vind het heel waardevol dat mijn werkgever zo veel interesse toont en rekening houdt met de mensen die meedoen aan de Ramadan.’
Gamze Uludag werkt sinds 2022 als HR-medewerker bij DELA. Ze is getrouwd en woont samen met haar man in Best. Gamze is van Turkse oorsprong maar is geboren en getogen in Nederland. Tijdens de Ramadan staat Gamze in haar kracht
‘Tijdens de Ramadan voel ik me sterk en krachtig. Ik sta voor zonsopgang op, eet wat en beloof mezelf: vandaag ga ik vasten. Dat me dat een maand lang lukt, doet iets met me. Ik voel: Als ik iets echt wil, dan krijg ik het ook voor elkaar. Die instelling merk ik ook op het werk. Als ik bijvoorbeeld tegen een krappe deadline aan loop te hikken, zeg ik tegen mezelf: Kom op Gamze, je kunt dit gewoon! Wat kun je doen om het te redden?’
Toch voelt Gamze tijdens de Ramadan ook een gemis. Haar ouders en broertje zijn vijf jaar geleden naar Istanbul geëmigreerd, alleen Gamze en haar zus wonen nog in Nederland. ‘Toen ik nog thuis woonde, vastten we altijd allemaal samen. Mama maakte ons vroeg wakker en we gingen allemaal samen aan tafel. ’s Avonds als we thuiskwamen stond de hele tafel vol met eten en waren we weer allemaal samen. Dat mis ik wel een beetje.’
Juist daarom waardeert Gamze de steun van haar man, schoonouders en DELA des te meer. ‘Ik mag veel thuisweken en op kantoor kan ik altijd even rusten. Als ik een inkakkertje heb, ga ik even rustig op de bank zitten of loop ik een klein ommetje. Iedereen heeft daar begrip voor.’ Gamze is ook heel blij dat haar collega’s zo open met de Ramadan omgaan. ‘Ze tonen veel interesse of zeggen tegen me hoe knap ze het vinden dat ik dit doe. Daardoor ontstaan vaak leuke gesprekken met diepgang. De Ramadan is gewoon een hele mooie, bijzondere maand. Ik ben blij dat ik bij DELA de ruimte krijg er alles uit te halen voor mezelf.’
Meld je aan voor de job alert en mis nooit meer een interessante vacatures van DELA

Mis nooit meer een interessante vacature

Stel een job alert in met jouw persoonlijke voorkeur functies en locaties. Zodra er een nieuwe vacature beschikbaar is die voldoet aan jouw wensen, dan ontvang je van ons het vacature overzicht in jouw mailbox.
Meld je aan voor de job alert en mis nooit meer een interessante vacatures van DELA

Mis nooit meer een interessante vacature

Stel een job alert in met jouw persoonlijke voorkeur functies en locaties. Zodra er een nieuwe vacature beschikbaar is die voldoet aan jouw wensen, dan ontvang je van ons het vacature overzicht in jouw mailbox.