Informatietechnologie is binnen DELA het snelst groeiende vakgebied. Als innoverende verzekeraar en uitvaartorganisatie zetten we dan ook vol in op hoogstaande IT. Daarbij gaat de ontwikkeling van software hand in hand met het testen daarvan. En voor dit mensenwerk zijn we structureel op zoek naar nieuwe test engineers, zoals wij ze noemen.
Ilja Nelen (29) werkt sinds september 2018 bij DELA als test engineer, op de IT-afdeling met inmiddels ruim 150 collega’s. “De teams waarin we werken, bestaan altijd uit zeven tot twaalf mensen, volgens het Scrum-principe. En daarin zijn verschillende disciplines vertegenwoordigd, niet alleen vanuit IT maar ook van de business.”

Rolverdeling

Ilja legt uit dat de functie van engineer is onderverdeeld in verschillende rollen, zoals softwareontwikkelaar, informatieanalist en testspecialist. “Voor de testers ligt de focus vooral op het controleren van de kwaliteit van de ontwikkelde software. Vanuit de organisatie is onze belangrijkste testtool Tosca, die we gebruiken voor het geautomatiseerd regressietesten van alle nieuwe functionaliteit; van UI-schermen aan de front-end tot services in de back-end. Daarnaast maak ik nu ook gebruik van de tool Postman, voor het visualiseren van de input en output van onze services. Postman werkt ook heel goed bij de authenticatie van die services, bij het opnieuw aanmaken van tokens.”
Sinds kort vervult Ilja – in 2018 afgestudeerd als wiskundige – de rol van ketentestspecialist, bij het team dat de ketentesten uitvoert voor de integratie van het door DELA overgenomen Yarden. “Dit betekent dat er ongeveer een miljoen klanten zijn bijgekomen. Mijn werk als ketentestspecialist bestaat vooral uit het reviewen van documentatie, procesbeschrijvingen en werkinstructies, uit het beschrijven van testscripts en het uitvoeren hiervan. Mijn grootste uitdaging daarbij is de hoeveelheid aan en het up-to-date houden van alle documentatie.”

Schakel tussen collega's

Bij het up-to-date houden, is de afstemming met collega’s van de business cruciaal, zodat gemaakte afspraken overeenkomen met de uiteindelijk ontwikkelde software. “Het gaat bij die ketentest dus niet alleen maar over de techniek, maar juist ook veel over mensen. Het geeft mij veel energie om de schakel te zijn tussen de collega’s die veel verstand hebben van de techniek en de collega’s met veel verstand van de business. Het prettige in die samenwerking is ook dat iedereen openstaat voor de mening van anderen. Ik voel echt de waardering voor mijn werk.”
Bij die openheid in de samenwerking schiet Ilja een anekdote uit zijn begintijd te binnen. “Ik moest een stukje code controleren dat wel werkte, maar dat ik niet gebruiksvriendelijk vond. Dat heb ik aangegeven bij de productowner. Daar moeten we toch iets beters voor kunnen maken, zei ik. Ik werkte nog geen twee maanden bij DELA, maar dat maakte niet uit, mijn inbreng werd oprecht gewaardeerd. Er werd ook daadwerkelijk een nieuwe oplossing verzonnen. Zo gaat het natuurlijk niet altijd wanneer je ergens je mening over geeft, maar het gaat erom dat er naar je wordt geluisterd. Dat je ook als nieuweling serieus wordt genomen. Zo ontstaat betrokkenheid. Ik ken hier dan ook niemand die er met de pet naar gooit, het zijn allemaal mensen die hart hebben voor wat ze doen, die het beste willen voor het bedrijf.”

Open en sociaal

Volgens Ilja is leergierigheid de belangrijkste eigenschap om als nieuwe collega te aarden bij DELA. “En geen angst om dingen te proberen! Je komt terecht in een open en sociale omgeving die niet-hiërarchisch aanvoelt. Een werkomgeving die goed past bij jonge mensen en waar een goede sfeer hangt. DELA is bovendien een bedrijf dat hele mooie beloningen en hele goede secundaire arbeidsvoorwaarden biedt. Al met al een hele leuke werkgever, met volop mogelijkheden om je blijvend te ontwikkelen.”

Word jij Ilja's nieuwe collega?

Wat houdt het werk als test engineer concreet in? Welke verantwoordelijkheden krijg je en welke competenties heb je daarvoor? Welke arbeidsvoorwaarden bieden we jou?

Mis nooit meer een interessante vacature

Stel een job alert in