Vitaliteit als arbeidsvoorwaarde – vijf praktijkvoorbeelden

Vandaag is het Wandel-naar-je-werkdag - WTJW '23-. Een dag die sinds 2016 wordt georganiseerd door Wandelnet waarin werkend Nederland wordt opgeroepen om te wandelen tijdens een (thuis)werkdag. De vitaliteit van medewerkers wordt steeds belangrijker.

 Wandelen is een goed voorbeeld van hoe organisaties vitaliteit onder hun medewerkers kunnen bevorderen. Wandelen draagt bij aan een gezondere en vitalere werkcultuur. Medewerkers die actief zijn en zich fit voelen, zijn vaak productiever en voelen zich meer betrokken bij hun werk. Daarnaast draagt wandelen naar of tijdens het werk bij aan een positievere werksfeer en het versterken van de onderlinge band tussen collega's. Ook werkt het stressverlagend.

Er zijn nog meer manieren om vitaliteit op de werkvloer te stimuleren. Britt Graauwmans, adviseur Arbo & Gezondheid, geeft vijf voorbeelden hoe binnen coöperatie DELA vitaliteit centraal staat. 

Wist je dat

De helft van werkend Nederland een zittend beroep heeft. Bijna 4 miljoen Nederlanders zitten veel te lang op een normale dag. Uit onderzoek blijkt dat werknemers met een zittend beroep gemiddeld 9,1 uur per dag zitten. (wandelnet.nl,2023) 

1. Een persoonsgebonden vitaliteitsbudget

Iedere DELA-medewerker in vaste dienst heeft per kalenderjaar een vitaliteitsbudget van € 750,- ter beschikking. Dit kan besteed worden aan een sportabonnement of -artikelen. Andere manieren om dit budget te besteden zijn coaching voor het stoppen met roken of om af te vallen. Ook een cursus mindfulness behoort tot de mogelijkheden. ‘We zien dat maar liefst 75% van onze medewerkers deels of volledig gebruik maakt van dit individuele vitaliteitsbudget. Een knappe prestatie als je bedenkt dat we deze mogelijkheid pas sinds 2022 actief aanbieden’, aldus Britt. ‘Wel is het opvallend dat met name jongere medewerkers nog bijna geen gebruik hiervan maken. 

2. Een online platform met leefstijltips

Het DELA Vitaal Platform van HollandFit bevordert ook de vitaliteit onder medewerkers. Zo worden er onder andere tips gedeeld over wat medewerkers kunnen doen om mentaal gezond te blijven. ‘Het is een heel laagdrempelige manier om medewerkers te begeleiden’, vertelt Britt.

3. Gezonde voeding aanbieden

Tips over gezonde voeding worden door DELA niet alleen gedeeld, maar ook in de praktijk gebracht. ‘Het is belangrijk dat we niet alleen de verantwoordelijkheid bij de medewerkers leggen, maar ook als werkgever zelf acties ondernemen om de vitaliteit te bevorderen’, merkt Britt op. Zo wordt er iedere dag voor gezorgd dat er gratis vers fruit beschikbaar is voor iedereen. In het bedrijfsrestaurant worden er dagelijks gezonde en gevarieerde maaltijden aangeboden    

4. Een ergonomische werkplek

Met verstelbare bureaus en stoelen zorgen we ervoor dat medewerkers op kantoor en thuis een goede houding aannemen tijdens het werk. Wil jij het liefst fietsend je mail beantwoorden? Ook dat kan. Verder stimuleren wij dat medewerkers regelmatig pauzes nemen. Een ergonomische werkplek is er niet alleen voor op kantoor, maar ook voor thuis.  ‘We bieden een arsenaal aan mogelijkheden om ook thuis een perfecte werkplek te realiseren. Zo kan je denken aan verstelbare voetenbankjes een speciale bureaustoel of een ergonomische zitbal’.  

Op alle uitvaartlocaties werken we met opgeleide ergocoaches. Zij geven hun team advies voor het verminderen van de fysieke belasting.  DELA bekijkt continu de mogelijkheden om de werkplek te optimaliseren zodat iedereen veilig en gezond kan werken 

5. Betrekken van medewerkers

Om draagvlak voor vitaliteit te realiseren, is het belangrijk dat medewerkers kunnen meedenken. Ook is het goed ze te betrekken bij de uitvoering van het vitaliteitsbeleid. Dit leidt vaak tot een gezondere en vitalere werkcultuur. ‘We hebben bij de introductie van het persoonsgebonden vitaliteitsbudget gekozen om te starten met een basisregeling. Op deze manier konden we inventariseren waar de specifieke behoefte lag. Nu een jaar na de introductie hebben we de balans op gemaakt. Het blijkt dat er niet alleen behoefte was aan bijvoorbeeld ren- en wandelschoenen, maar juist aan verschillende sportattributen en thuisfitnessapparatuur.’ DELA heeft op basis van deze inventarisatie de bestedingsmogelijkheden van het vitaliteitsbudget verder uitgebreid. Zo willen we nog meer medewerkers stimuleren om het vitaliteitsbudget in te zetten.

Tien tips hoe wandelen de geestelijke gezondheid bevordert

  1. Verminderen van stress: het kan je helpen om te ontspannen en je gedachten te kalmeren.
  2. Verbeteren van de stemming: het kan helpen depressieve gevoelens te verminderen.
  3. Verhogen zelfvertrouwen: het kan helpen om je sterker te voelen en beter in staat om uitdagingen aan te gaan.
  4. Verbeteren van de concentratie: hierdoor wordt het gemakkelijker om taken uit te voeren.
  5. Verlagen van de bloeddruk: het vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
  6. Verminderen van het risico op obesitas: het verbrandt calorieën en het verbetert de stofwisseling.
  7. Versterken van het immuunsysteem: je bent minder vatbaar voor infecties en ziekten.
  8. Verbeteren van de slaap: de slaapkwaliteit verbetert en het maakt het makkelijker om in slaap te vallen.
  9. Verhogen van de creativiteit: het helpt om nieuwe ideeën te bedenken en problemen op te lossen.
  10. Bevorderen van de sociale interactie: het kan leiden tot nieuwe vriendschappen en relaties. Het kan helpen om een gevoel van verbondenheid te creëren en eenzaamheid te verminderen.
Meld je aan voor de job alert en mis nooit meer een interessante vacatures van DELA

Mis nooit meer een interessante vacature

Meld je hier aan voor de job alert!